Kurz eura dnes klesol hlboko pod 1,30 USD/EUR

24.04.2013 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 24. apríla (TASR) - Slabý index nemeckej podnikateľskej dôvery inštitútu Ifo mal krátkodobo negatívny vplyv na spoločnú európsku menu, ktorej kurz klesol hlboko pod úroveň 1,30 USD/EUR, informovala agentúra DPA.

Predpoludním klesol kurz eura po zverejnení dôležitého indikátora podnikateľskej klímy v najväčšej európskej ekonomike až na 1,2954 USD/EUR. Spoločná mena sa potom rýchlo spamätala a neskoro popoludní sa jej kurz pohyboval už okolo 1,30 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3006 (v utorok: 1,2990) USD/EUR.

Dnešná správa mníchovského inštitútu Ifo ukázala, že nemecká podnikateľská dôvera v apríli nečakane prudko klesla. "Politická neistota v Taliansku a spôsob záchrany Cypru zneistili firmy," uviedol ekonóm Dekabanky Andreas Scheuerle. Investori teraz predpokladajú, že ECB sa pokúsi znížením úrokových sadzieb podporiť ekonomiku eurozóny. Tieto očakávania sú však už vo veľkej miere započítané v kurze eura.

Popoludní euro pokračovalo v zotavovaní. Dôvodom bolo vyhlásenie predstaviteľa ECB Jörga Asmussena, ktorý spochybnil zmysel ďalšieho zníženia úrokových sadzieb. "Malo by to len obmedzený vplyv," povedal člen Výkonnej rady ECB.
 

Vyberte región